Het is lang geleden dat we een Elfstedentochtwinter hadden, maar je weet het maar nooit met Koning Winter. Het is altijd weer spannend hoeveel sneeuw, ijs en kou hij brengt. Houd de weerberichten in de gaten en zorg ervoor dat je materialen in huis, de schuur of garage hebt om je vorstgevoelige tuinplanten mee te kunnen beschermen en de winter te helpen overleven. In ons tuincentrum in Hoogeveen vind je alles wat je daarvoor nodig hebt, van rietmatten tot juten zakken.
1 Kuipplanten in de winterberging of inpakken
Mediterrane en exotische kuipplanten als oleander, laurier, olijf, fuchsia, potgeranium, bougainville, mannentrouw (Plumbago), Solanum en Tibouchina kunnen wel een klein beetje vorst hebben, afhankelijk van hoe groot de kuip of pot waarin ze staan is en of het volwassen planten zijn.Jonge exemplaren in kleine potten kun je het best in een lichte, koele maar vorstvrije ruimte zetten, bijvoorbeeld in de garage of in een onverwarmde kamer in huis. Je hoeft ze dan nauwelijks nog water te geven, alleen af en toe laten luchten en ziek of dor blad verwijderen.
Heb je geen winterberging, pak de potten dan in met vliesdoek, bubbeltjesplastic of jute doek en zet ze bij elkaar tegen de gevel van het huis. Of zet ze in een iets grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met bubbeltjesplastic, bladeren, stro en/of coniferen- of dennentakken. Dek de potten niet geheel af, want ze hebben wel wat water en voldoende lucht nodig. Bescherm ze eventueel nog met een laag bladeren, stro en/of coniferen- of dennentakken bovenop de potgrond tegen strenge, aanhoudende vorst. En let op dat overtollig regenwater kan weglopen, bijvoorbeeld door de potten op voetjes te zetten. Dat geldt ook voor de potten waarin je voorjaarsbollen hebt geplant.
2 Rietmatten voor exotische tuinplanten en leifruit
Grote tuinplanten als bananenplanten, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je tegen vorst door er met bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te vormen en daar juten zakken of rietmatten omheen te binden. Vul de wigwams bij strenge, aanhoudende vorst voor de zekerheid op met stro, blad en/of dennentakken. Met rietmatten kun je ook leifruit beschermen. Haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
3 Struik-, pot- en stamrozen: aanaarden of inpakken
Struikrozen in de volle grond en rozen in pot bescherm je door ze 'aan te aarden'. Breng een extra laag aarde aan bij de voet van de roos en druk deze goed aan. Het vorstgevoelige punt van stamrozen is het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien). Bind daar met stevig touw dennen- of kerstboomtakken of stro met jute omheen.
4 Vliesdoek of oude handdoek tegen verbranding
Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek of een oude handdoek of oud hoeslaken.
5 Breng een mulchlaag aan
Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je aan de voet van borderplanten een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers aanbrengen. Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is ontstaan er lelijke plekken wanneer je over het gras loopt.
NB Vergeet de vogels niet te voeren. Je vindt allerlei soorten vogelvoer en vogelvoerhouders, van silo’s tot vogelpindakaashuisjes, in ons tuincentrum in Hoogeveen. Kijk op deze site bij ons eerdere bericht met tips over het voeren van de tuinvogels.