Dendrobium: Woonplant van de maand maart 2020

Dendrobium: Woonplant van de maand maart 2020

Bij Dendrobium groeit uit een stevig stammetje met schubben en bladeren een kaars vol grillig gevormde bloemen, die afhankelijk van de soort ook nog licht geuren. Door de opbouw maakt deze orchidee een fraaie volle indruk: het is een kamerplant die echt waar voor haar geld biedt.

Dendrobium is een populaire orchidee, uit dezelfde familie als Phalaenopsis, Cambria en Cymbidium. Al deze orchideeën worden gekenmerkt  door de typische opbouw van de bloem met vijf kelk- en kroonbladen, een mooie lip en een stempelkapje. 

Dendrobium groeit in de natuur veelal als epifytische orchidee op rotsen of in bomen, zonder hier voeding aan te onttrekken: dat halen de wortels uit de lucht. Als potorchidee staan ze om die reden dan ook in goed gedraineerde, luchtige grond of schors. Het meest bekend is Dendrobium nobile, een fakkel van bloemen met prachtige patronen 

Herkomst

Dendrobium is een populair geslacht uit de familie van de Orchidaceae. De ongeveer 1200 Dendrobium soorten komen van nature voor in een vrij groot verspreidingsgebied in de vorm van een enorme driehoek, van de Himalaya, zuidelijk Japan tot aan Australië en Nieuw-Zeeland. Dendrobium groeit in de natuur veelal als epifytische orchidee op rotsen of in bomen, zonder daar voedsel aan te onttrekken.

Verzorgingstips

  • Dendrobium staat het liefst bij kamertemperatuur van 18-25 ºC. 
  • De plant vraagt een lichte standplaats. In de wintermaanden kan de plant direct zonlicht hebben. Vanaf begin april tot begin oktober is de zon te fel en mag de plant niet direct in de zon staan. Ook in de herkomstgebieden, de tropische regenwouden krijgt de plant geen direct zonlicht. 
  • De plant heeft niet veel water nodig, een keer per week is voldoende, maar laat hem ook weer niet helemaal verdrogen. Te veel water is schadelijker dan te weinig en geeft geel blad. 
  • Na de bloei de plant 6 – 8 weken rust geven en droger en koeler houden bij 15 ºC op bijvoorbeeld een slaapkamer of bijkeuken. De plant reageert dan op de lage temperatuur met het aanmaken van knoppen als overlevingsstrategie. Gedurende deze koele periode heeft de plant weinig water nodig. Als de nieuwe knoppen zichtbaar zijn kan de plant weer de normale verzorging krijgen, zodat hij opnieuw kan pronken met zijn prachtige bloemen.
  • Zet Dendrobium nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit.  Dit zorgt namelijk voor knopval, niet open komen van knoppen of versnelde veroudering.